Ce se întâmplă dacă mănânci un aliment după data de expirare, sau dacă nu ai respectat precizarea de pe ambalaj „A se consuma, de preferinţă, înainte de...“? Care sunt alimentele care nu au nevoie de un termen de valabilitate? Există mai multe directive europene care impun producătorilor teste de siguranţă alimentară, cu marje de eroare, astfel încât riscurile consumatorilor să fie minime.
Menţiunile „A se consuma înainte de...“ sau „Expiră la...“ indică, în mod evident, data limită până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie să aibă înscrise aceste precizări, cu data clară, pe ambalaj şi nu mai pot fi vândute după ce a trecut data respectivă.
Este esenţial ca produsele proaspete, cum sunt carnea, mezelurile şi lactatele, să aibă înscrise pe ambalaj aceste date, potrivit lefigaro.fr. În general, datele respective trebuie respectate cu stricteţe, altfel, există riscul contaminării consumatorului cu Salmonella, Listeria sau cu Stafilococul auriu.
Totuşi, în cazul unor produse există o oarecare flexibilitate în acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare, cu condiţia ca ambalajul să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece tot timpul.
„A se consuma, de preferinţă, înainte de...“ reprezintă data limită de utilizare optimă a produsului respectiv. Mai exact, dincolo de această dată, alimentul poate să-şi piardă anumite calităţi gustative sau/şi nutriţionale, dar poate fi consumat, în continuare, fără riscuri asupra sănătăţii.
Această precizare se găseşte, de obicei, pe ambalajul băuturilor, orezului, zahărului, făinii, pastelor făinoase, conservelor, produselor congelate, biscuiţilor şi ciocolatei.
Ouăle sunt proaspete în primele nouă zile În cazu, ouălor, pe coaja lor este înscrisă data la care a