Mai ales în perioadele de criză economică, sunt familii care îşi pierd locuinţa, pentru că, având împrumuturi la bănci, pe care le-au girat cu casa, nu mai pot să-şi plătească ratele, fie din cauza diminuării salariilor, fie pentru că devin şomeri. Drame de acest fel s-au întâlnit şi în vechime. Iată două cazuri, de acum mai bine de 70 de ani, petrecute în judeţul Prahova şi prezentate de săptămânalul ploieştean „Tribuna – culturală, socială, politică şi informativă”. În fapt, este vorba de două înştiinţări oficiale ale Tribunalului Judeţean Prahova:
„În ziua de 10 Februarie 1941 dela ora 9 dimineaţa în sus, la domiciliul debitorului Teodor D. Ghenoiu din comuna Moreni Jud Prahova (actualmente, municipiul Moreni se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa – n. m. NH), se va vinde la licitaţie publică averea mobilă urmărită şi notată mai jos, aparţinând numitului debitor, aceasta după cererea şi pentru despăgubirea D-nei Elena I. G. Iri-mescu din com. Moreni de suma de lei 10.000”; la aceasta se adaugă „osebit cheltuieli de judecată ce are să primească dela numitul debitor”. Observăm că împrumutul „numitului debitor” a fost făcut la o persoană particulară, nu la vreo bancă.
Bunurile scoase la vânzare au fost: „1) Un divan de 1 ½/ 2 ½ cu cutie (sofa); 2. Un divan de 1 ½ / 2 ½ fără cutie; 3) un şifonier cu oglindă; 4) Una masă dreptunghiulară, două scaune şi una masă rotundă; 5) Un covor de lână de ales de 1 ½ pe 3 pe 3 m; 6) Două covoare de lână de 2/ 3 m. mo-del naţional; 7) Şapte preşuri de lână culoare verde cu dungi nege; 8) Cinci perdele cusute model naţional. Se face cunoscut că vânzarea se face de bani gata”. „Publicaţiunea” – titlul anunţului din ziar – este semnată de preşedintele Tribunalului Judeţean, Petre Grigorescu, şi de şeful portărel, „Indescifrabil”. Se observă că „averea scoasă în vânzare” consta în mobilă, covoare şi preşuri strict nece