Intervențiile chirurgicale cu laser beneficiază de gratuitate și în spitalele de stat, însă numai dacă nu intră în categoria chirurgiei estetice.
Chiar dacă nu ai purtat niciodată ochelari este bine ca, din când în când, să-ţi faci un control la medicul oftalmolog. Cu atât mai mult dacă serviciul pe care îl ai presupune multe ore petrecute în faţa calculatorului.
Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să stea mult timp fără ochelari, chiar dacă își dau seama că nu văd bine, spun specialiştii oftalmologi. Acest obicei reduce mult şansele de a păstra sănătatea ochilor cât mai mult timp.
Intervenții de câteva secunde
Deterioarea vederii impune intervenţii chirurgicale şi proceduri dintre care unele sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Multe dintre aceste proceduri medicale se efectuează cu ajutorul laserului”, explică prof. dr. Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).
Printre aceste procedee medicale se numără iridotomiile şi iridoplastiile, intervenţii care constau în efectuarea unor mici orificii la nivel ocular necesare pentru a scădea presiunea determinată de lichidul acumulat.
Un alt procedeu executat cu ajutorul laserului este capsulotomia cristaliniană, o intervenție necesară frecvent după operația de cataractă. „Atunci când operezi o cataractă îndepărtezi suportul cristalinului numit capsula sau sac cristalinian şi înlocuieşti cristalinul bolnav cu unul nou. Ei bine, uneori acest sac al cristalinului se poate fibroza, poate deveni opac. Această problemă medicală se poate rezolva cu ajutorul laserului”, adaugă prof. dr. Liliana Voinea.
Intervenţia durează doar câteva secunde şi nu necesită anestezie sau internare. „De altfel, toate procedeele oftalmologice făcute cu laser se realizează cu pacientul stând pe scau