Un profesor al Universităţii de Istorie din Helsinki a relatat recent despre originile unui obicei specific finlandez, în baza căruia, la nașterea fiecărui bebeluș, mama acestuia primește în dar din partea statului o așa-numită cutie maternală, care devine, cel puțin în primele luni de viață ale copilului, substitutul perfect al unui pat confortabil.
Conform profesorului Universității de Istorie din Helsinki, obiceiul datează în această formă încă din 1938, atunci când, în dorința de a încuraja natalitatea, statul finlandez a început să dăruiască proaspetelor mămici o cutie maternală care conținea toate produsele de care ar putea avea nevoie un nou-născut în primele luni de viață, de la haine, aşternuturi şi jucării până la produse de folosit în baie şi o saltea de mici dimensiuni.
Acest obicei a devenit deja o tradiție în Finlanda, conotația lui simbolică fiind aceea că fiecare copil dobândește un start egal în viață cu al celorlalți.
Obiceiul în sine s-a dovedit însă util și în alte privințe, Finlanda devenind țara cu cea mai scăzută rată a mortalității infantile, întrucât deprinderea de a culca bebelușii în această cutie maternală, în loc ca ei să doarmă în pat cu părinții lor, a diminuat considerabil riscurile morții prin asfixie.
Cutia maternală continuă să fie dăruită și acum mamelor și ea conţine haine, un sac de dormit, haine pentru afară, şamponuri şi săpunuri special, scutece, termometru, aşternuturi şi o saltea.
Mamele au posibilitatea să aleagă lucrurile din cutie sau să primească un ajutor de 140 de euro.
Peste 95% dintre mămici optează însă în continuare pentru prima variantă, în partedin rațiuni de respectare a tradiţiei, în parte pentru că tot ceea ce găsesc în pachet are o valoare mult mai mare.
Profesorul de la Universitatea din Helsinki a relatat pentru BBC faptul că în 1938 statul finlandez acoda acest ajuto