Barack Obama le-a cerut oficialilor pentru Securitatea Naţională să efectueze o listă cuposibile ţinte de atacuri cibernetice internaţionale, potrivit unei surse prezidenţiale secrete.
Politica Directivă Prezidenţială, un document de 18 pagini redactat în octombrie 2012, dar care nu a fost niciodată publicat, afirmă că „Offensive Cyber Effects Operations” poate „să ofere nişte capacităţi unice şi neconvenţionale pentru a duce la bun sfârşit obiectivele Statelor Unite în lumea întreagă, fără cunoştinţa adversarului. Acest lucru poate avea efecte subtile, dar şi unele absolut dăunătoare”.
În document se mai precizează că guvernul „va identifica potenţiale ţinte de importanţă naţională, unde OCEO poate oferi o balanţă rezonabilă între eficacitate şi risc, în comparaţie cu alte instrumente de putere naţională.”
Scopul documentului este de a „pune în ordine nişte unelte şi de a crea un cadru de lucru,care să permită guvernului să adopte decizii”, conform declaraţiilor unui oficial al administraţiei, citat de cotidianul „The Guardian”.
Decizia lui Obama de a stabili o doctrină cibernetică potenţial agresivă ar putea crea teamă din cauza tendinţei crescânde de militarizare a internetului.
„Washington Post” a scris luna trecută că hackeri chinezi au obţinut acces la cele mai avansate programe militare ale Pentagonului.
Chiar şi înainte de publicarea acestei directive, un oficial de la Beijing a declarat că deţine „o tonă de date” cu privire la atacurile cibernetice realizate de Statele Unite, informaţii la fel de relevante ca şi presupusele atacuri chineze asupra SUA.
Un oficial al adminsitraţiei americane a afirmat: „Cetăţeanul se aşteaptă ca guvernul să aibă nişte scenarii. Suntem foarte interesaţi să discutăm cu partenerii noştri internaţionali pentru a cădea de acord asupra unor limite.”
Oficiali ai administraţiei lui