S-a încheiat încă o ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), o ediţie “de criză” ar spune unii (bugetul a fost mai mic în 2013, de aproximativ 1.4 milioane de euro, redus faţă de anul trecut cu aproximativ 300.000 de euro; 155 de filme de lungmetraj şi 35 de scurtmetraje, faţă de 199 de filme lungi şi 48 de filme scurte în 2012; bilete mai scumpe la proiecţii şi niciun invitat “glamour”).
Acest lucru s-a simţit şi la Gala de închidere a festivalului, ce a avut loc sâmbătă seara la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, şi nu este nici pe departe vorba despre organizarea evenimentului: covor roşu a fost, sala teatrului a fost plină, câştigătorii ediţiei au fost răsplătiţi pe măsură şi Tudor Giurgiu a fost un anfitrion ce a punctat concret care este scopul festivalului, care sunt lipsurile cinematografiei româneşti, dar a şi aplaudat cu aplomb tinerele speranţe. "Criza" a fost resimţită prin lipsa vedetelor locale şi naţionale, ce altă dată făceau paradă pe covorul roşu: de la gală au lipsit primarul Clujului, conducerea Consiliului Judeţean, oamenii politici, oamenii de afaceri locali, chiar şi Ministrul Culturii, Daniel Barbu, aşteptat de unii la intrare până în ultimul minut.
Dacă tot veni vorba despre covorul roşu, într-un alt registru de idei, cei prezenţi la gală- de la invitaţi şi până la participanţii cu bilet- aproape toţi au dat dovadă de bun gust în ceea ce priveşte vestimentaţia. Domnii fie au ales costum cu papion, fie au abordat ţinute lejere, dar atent alese: blugi, geci, cămăşi fine, ghete asortate la frizuri de ultimă tendinţă. Doamnele şi domnişoarele au etalat rochii de seară vaporoase, ţinute de inspiraţie masculină, dar pline de sex-appeal ori combinaţii neconvenţionale unde detaliile au făcut diferenţa.
Ceremonia de închidere propriu-zisă a început în jurul orei 21 cu un discurs susţinut de regizorul Tudor G