Mararul este o planta aromatica cu origini vechi, cultivarea ei datand din vremea romana. Tulpinile si frunzele de marar, chiar si semintele, au fost folosite ca moneda pentru a plati, in trecut, zeciuiala iudaica (sistem de taxe specific). Mai tarziu, in Evul mediu, mararul era cultivat in jurul caselor, pentru a alunga vrajile rele si efectele magiei. In zilele noastre, mararul este folosit ca un “condiment” in pregatirea supelor, salatelor, muraturilor, altor mancaruri specifice. Desi doar tulpina si firisoarele de marar sunt folosite in alimentatie, trebuie sa stii ca si semintele de marar au beneficii diversificate. Beneficiile mararului Folosit pentru a da savoare mancarurilor (fie prin frunzele maruntite, sau chiar otet de marar, preparat din seminte), mararul aduce multe beneficii pentru sanatatea ta si a familiei tale. Semintele si frunzele de marar au valoare medicinala considerabila, datorita uleiului volatil de calitate extras din acestea, bogat in vitamina B si flavonoide. Uleiul de marar este folosit si pentru a aromatiza sapunurile, si, amestecat cu alte substante, este folosit pentru a diverse simptome specifice bolilor infantile. Frunzele de marar pot fi consumate pentru a preveni sau a trata infectiile externe si interne cauzate de bacterii, paraziti. Mararul este un excelent agent antialergenic, cu diverse aplicatii impotriva sughitului si a altor simptome alergice. Pe plan intern, mararul poate preveni osteoporoza si alte boli osoase, deoarece intareste oasele, datorita continutului de calciu. Prin folosirea frecventa in alimentatie, mararul reduce efectele flatulentei (atat la copii cat si la adulti), si amelioreaza problemele digestive, prevenind diareea, imbunatatind activitatea sistemului intestinal, regland eliminarea urinei si a substantelor toxice din organism. Uleiul volatil esential extras din marar are si efect calmant asupra organismulu