Parlamentarii care se ocupă de proiectul revizuirii Constituţiei vor ca, prin noua lege fundamentală, Legislativul să poată trage la răspundere orice persoană fizică sau juridică, chiar şi pe procurori sau pe judecători.
Senatorii şi deputaţii din Comisia pentru revizuirea Constituţiei au luat o decizie prin care pun sub semnul întrebării separaţia puterilor în stat. Comisia condusă de Crin Antonescu a adoptat, cu unanimitate de voturi, un amendament la articolul 64 din actuala lege fundamentală, care prevede că „orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primită din partea acesteia“.
Astfel, prin adoptarea acestui amendament, procurorii, inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi chiar judecătorii vor fi obligaţi să dea socoteală în faţa senatorilor şi deputaţilor, deoarece amendamentul nu stipulează în ce calitate sunt chemate persoanele la audieri.
De partea cealaltă, senatorul PNL Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi membru al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, respinge acuzaţiile potrivit cărora articolul referitor la chemarea oricărei persoane în faţa Parlamentului ar avea ca ţintă magistraţii.
„Articolul spune, de fapt, un lucru fundamental, care se regăseşte în alte articole din Constituţie, respectiv că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român prin intermediul căruia se exercită suveranitatea. Cetăţenii vor avea un instrument ca să-i pună pe reprezentanţii lor să ceară informaţii şi să poate audia orice persoană din România. Atât, să o audieze“, susţine Chiuariu.
ROLUL PARLAMENTULUI, DUBLAT
Însă, conform legii actuale, Parlamentul are pârghiile necesare pentru a-şi exercita c