Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat raportul de desfiinţare a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea şi l-a trimis Ministerului Justiţiei, în vedere iniţierii proiectului de lege.
Pe „lista neagră” figurează şi instanţa de la Jibou, cu parchetul aferent. Atribuţiile celor două instituţii ar putea fi preluate de către Judecătoria Şimleu Silvaniei, respectiv de Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu, dacă ţinem cont de faptul că în raportul amintit se apreciază că trebuie mărită raza teritorială pentru instanţa şi parchetul de sub Măgura.
Bologa se opune
Monica Kende, preşedintele Tribunalului Sălaj, ne-a declarat că o hotărâre de Guvern va fi cea care va stabili cu exactitate modul în care se va face rearondarea localităţilor care aparţin de instituţiile propuse pentru desfiinţare. „S-ar putea ca localităţile arondate Judecătoriei Jibou să fie preluate de către instanţa de la Şimleu. La fel, este posibil să fie împărţite între judecătoriile din Şimleu şi Zalău, în funcţie de distanţe. Nu ştim încă”, a precizat preşedinta Tribunalului Sălaj.
La rândul său, Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, nu agreează ideea desfiinţării Parchetului de la Jibou, motivând că o astfel de măsură ar fi în detrimentul cetăţeanului: „CSM nu are putere decizională, Parlamentul fiind cel care va decide dacă respectivele judecătorii şi parchete vor fi desfiinţate sau nu. Împreună cu cei de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj vom face demersurile necesare pentru ca instituţia din Jibou să nu fie desfiinţată. O desfiinţare a acesteia ar însemna să punem oamenii pe drumuri, indiferent dacă activitatea ar urma să fie preluată de Zalău ori de Şimleu. Tocmai asta am dorit să evităm în 2008, când au fost înfiinţate Judecătoria şi Parchetul din Jibou. Dacă instituţiile nu vor m