De obicei, Romania este codasa in clasamentele performantelor statelor europene, dar fruntasa acolo unde n-ar trebui. Tara noastra se mentine pe primul loc in UE la mortalitatea infantila, inregistrand in continuare cea mai mare rata din tot spatiul european.
In spitale noastre, 9,4 la 1.000 de copii nascuti vii au murit in 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). De asemenea, in Romania mor anual, in medie, 1.900 de bebelusi, adica unul la fiecare cinci ore. Asociatia Salvati Copiii, contactata de Ziare.com, a dezvaluit care sunt cele mai frecvente probleme, majoritatea fiind cauzate de prematuritate.
Romania, tara unde copiii nu mai apuca sa se nasca
Asadar, cauzele directe ale mortalitatii la bebelusi sunt bolile de natura congenitala, adica boli ereditare si malformatii, sau aparute dupa nastere, cum ar fi afectiuni ale aparatului respirator, ale aparatului digestiv sau boli infectioase si parazitare, care sunt considerate usor tratabile in tarile dezvoltate.
"Apoi, avem decesele prin accidente. Ca si cauze intermediare, vorbim despre deficiente ale sistemului sanitar. Este cunoscut si mult discutat faptul ca sistemul sanitar romanesc are multe probleme de la subfinatare, la nivelul de performanta, lipsa medicilor si asistentelor medicale, lipsa dotarilor si aparaturii necesare, lipsa igienei din punctele medicale si lista poate continua" sustin reprezentantii asociatiei.
Campania Ziare.com "O sansa la viata": Ministerul Sanatatii da banii bebelusilor inapoi!
De asemenea, de vina pentru moartea bebelusilor mai sunt saracia si nivelul scazut de
educatie a mamelor, care nu merg la controale in timpul sarcinii si nu respecta regulile de igiena pentru ingrijirea nou-nascutilor.
O treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe-supor