Schimbările care se produc începând de astăzi în componenţa Curţii Constituţionale vor menţine, teoretic, un echilibru fragil în ceea ce priveşte modul în care votează cei nouă magistraţi. Perioada următoare va testa însă la maximum capacitatea acestei instituţii.
Morar, independent, fost şef al DNA, este numit de preşedintele ţării. Pivniceru, apropiată de liberali, fost judecător, este numită de Senat, iar Dorneanu, fost parlamentar PSD, este numit de Camera Deputaţilor. Din Curte pleacă, prin încheierea mandatelor, Acsinte Gaspar, Ion Predescu şi Aspazia Cojocaru.
Reamintim că potrivit Constituţiei, din Curtea Constituţoinală fac parte nouă membri: trei membri numiţi de Senat, trei de Camera Deputaţilor şi trei de preşedintele României. Mandatele lor sunt de câte nouă ani fiecare. Numirile se fac din trei în trei ani, câte o persoană de fiecare instituţie.
Citeşte şi Chiuariu: Vrem să creştem numărul judecătorilor CCR la 12, condiţia pentru numire - să aibă doctorat
Prin venirea celor trei noi jdecători, practic se păstrează echilibrul fragil din Curtea Constituţională, formată din nouă membri, dintre care cinci – respectiv Iulia Motoc, Augustin Zegrean (preşedinte, căruia îi expiră mandatul pe această funcţie), Ştefan Minea, Petre Lăzăroiu şi, de azi , Morar – votează de obicei independent, la ei adăugându-se uneori şi Valentin Zoltan Puskas (UDMR). Ceilalţi, respectiv Tudorel Toader, Mona Pivniceru (apropiaţi de PNL) şi Valer Dorneanu (PSD) votează de obicei cum le dictează partidul.
La Toader, profesor universitar, s-a văzut partizanatul politic prin faptul că a votat validarea referendumului de revocare a preşedintelui, deşi nu era întrunit cvorumul constituţional. La Valer Dorneanu s-a observat partizanatul în perioada în care a asigurat interimatul la instituţia Avocatului Poporului şi nu a atacat ordonanţe neconstituţionale ema