Salariile din cinci judeţe din România au scăzut în ultimul an, reiese din datele centralizate de gândul pe baza celor mai recente informaţii făcute publice de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Cea mai mare scădere a salariului mediu net s-a înregistrat în judeţul Giurgiu, de 5%, respectiv de la 1.281 de lei în februarie 2012, la 1.218 lei în februarie 2013.
Pe de altă parte, salariul mediu net din Harghita a cunoscut în perioada analizată un avans de 33 de procente, cea mai susţinută creştere din România, de şase ori mai mare decât cea înregistrată, spre exemplu, în Bucureşti.
Salariul mediu net din judeţul Harghita a crescut de la 1.029 de lei în februarie anul trecut, la 1.369 de lei în februarie anul acesta, însă majorarea nu a fost de natură să-i asigure Harghitei un loc fruntaş în topul judeţelor cu cele mai mari lefuri din România. Harghita se află pe locul 14.
În fruntea acestui clasamentul este Capitala, cu un salariu mediu net de 2.175 de lei, urmatăde Gorj (1.664 de lei), Cluj (1.618 de lei), Sibiu (1.583 de lei) şi Timiş (1.529 de lei).
Cele mai mici salarii sunt plătite de angajatorii din Moldova, reiese din datele Statisticii. Pe ultimul loc în acest sens se află judeţul Vaslui, cu un salariu mediu net de 1.083 de lei la nivelul lunii februarie a acestui an, în creşte 3,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Care este salariul mediu naţional
La nivelul întregii economii, salariul mediu net a crescut cu 2,7% în aprilie, faţă de luna mai, ajungând la circa 1.660, potrivit datelor anunţate miercuri de INS.
De cele mai mari câştiguri s-au bucurat angajaţii din bănci şi alte instituţii care se ocupă de intermedieri financiare, în timp cesalariaţii care lucrează în restaurante sau hoteluri au încasat cele mai mici salarii, de 855 de lei, nivel apropiat de salariul minim garantat, majorat la 80