Summitul informal care i-a reunit pe preşedintele american Barack Obama şi pe omologul său de la Beijing, Xi Jinping, a fost „unic, pozitiv şi constructiv”. Mai mult, liderul de la Casa Albă a descris întâlnirea ca fiind „grozavă”.
Complexul Annenberg din localitatea Sunnylands (California, SUA) a găzduit întâlnirea reprezentanţiilor celor mai mari două puteri de pe Glob: SUA şi China.
Pe parcursul a două zile de „summit informal”, Barack Obama şi omologul său de la Beijing, Xi Jinping, au discutat atât despre pericolul nuclear ridicat de Coreea de Nord, cât şi despre temerile Washingtonului cu privire la atacurile cibernetice asupra instituţiilor şi companiilor americane, comise de pe teritoriul Chinei.
Xi Jinping „a luat act” de îngrijoarea Statelor Unite privind securitatea informatică, iar Barack Obama i-a transmis că, în cazul în care această problemă continuă, ea va constitui un obstacol în calea bunelor relaţii bilaterale, potrivit lui Tom Donilon, consilierul pentru securitate naţională al liderului SUA.
Donilon a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că preşedintele american i-a prezentat oaspetelui său îngrijorările Washingtonului. El a apreciat că atacuri informatice provenind din China ar fi „incompatibile cu modul în care voim să construim o relaţie” cu această ţară.
Tom Donilon a mai anunţat că cei doi lideri de stat şi-au „aliniat” poziţia în dosarul nuclear nord-coreean. Barack Obama şi Xi Jinping sunt în „deplin acord asupra obiectivelor” în acest dosar, şi anume o „dezarmare nucleară” a peninsulei coreene şi faptul că programul de înarmare nucleară a Phenianului este „inacceptabil”.
Vineri, Obama şi Jinping au stat de vorbă şase ore, în timp ce, la reuniunea de sâmbătă, s-au rezumat la trei ore de discuţii.
Potrivit unor surse BBC, oficialii de la Casa Albă s-au declarat încântaţi de rezultatele ace