Sunt încă entuziasmat de ceea ce am văzut la Piteşti, la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu”, cu câteva zile în urmă: o expoziţie de... poezie! Nu un muzeu (pentru că, după opinia unora, poezia a ajuns obiect de muzeu), ci o expoziţie, cuprinzând lucrările lingvistico-grafice ale unui mare poet contemporan, Cristian Bădiliţă.
Pentru mine Cristian Bădiliţă este un savant şi un scriitor în acelaşi timp, un Mircea Eliade al vremii noastre. Cu inventivitatea lui inepuizabilă mereu ne ia prin surprindere. Îi uimeşte şi îi încântă până şi pe cei mai blazaţi cititori. În holul vast şi fastuos al Bibliotecii Judeţene din Piteşti a instalat (pe simeze, dar şi în vitrine, pe un pat de iarbă verde, cosită de curând din propria lui grădină!) tablouri pictate... cu versuri.
Şirurile de cuvinte, scrise cu culori aprinse, desprinse parcă din tablourile lui Chagall, devin contururi de frunze, de melci, de vehicule sau de himere. Sensul poeziilor intră astfel în rezonanţă cu semantica desenului, creând privitorului momente de reverie. Îţi vine greu, după vizitarea acestei expoziţii, să te mai întorci în lumea prozaică de afară.
La vernisaj au vorbit Mihail Octavian Sachelarie, directorul bibliotecii, un om de cultură clarvăzător, care contribuie prin tot ceea ce face la modernizarea vieţii culturale a oraşului, Constantin Polexe, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi Daniel Barbu însuşi, Ministrul Culturii. Am mai vorbit eu, iar la sfârşit a făcut confesiuni de mare interes Cristian Bădiliţă, care are un doctorat în patristică luat la Sorbona.
Prezenţa Ministrului Culturii la vernisajul unei expoziţii de poezie a reprezentat o recunoaştere oficială a importanţei evenimentului. În acelaşi timp, a însemnat o notă bună pentru ministru, care, spre deosebire de unii colegi ai lui, care taie panglici la inagurarea unui lift sau a jumătate de kilometru de autos