* (Interviu cu dr. Mihaela Mocanu, avocat la "Ţuca Zbârcea & Asociaţii")
Reporter: Cum a evoluat piaţa francizei, în condiţile economice actuale?
Mihaela Mocanu: Dinamica pieţei francizei este corelată cu obiceiurile de consum ale populaţiei, cu puterea de cumpărare a acesteia şi, în general, cu evoluţia - pozitivă sau nu - a economiei.
Cu toate acestea, în mod neaşteptat poate, impactul crizei nu a fost resimţit atât de puternic pe piaţa francizei ca în alte sectoare ale economiei.
Unul dintre motive este că aproape orice activitate poate fi francizată, ceea ce conferă o mai mare flexibilitate şi confort celor care pornesc la drum într-o asemenea afacere.
De asemenea, un alt motiv este reprezentat chiar de profilul francizatului. Acesta este, de regulă, o persoa-nă dispusă să investească un capital într-o afacere deja structurată, având un contur clar.
De aceea, afacerile în franciză au avut o uşoară creştere în ultimii ani, justificată de nevoia celor care a trebuit să îşi găsească o sursă de venit. Dintre aceştia, foştii middle manageri, care şi-au pierdut locul de muncă din cauza condiţiilor economice defavorabile, au fost şi sunt în continuare persoane care se potrivesc profilului de francizat. Francizatul este situat la graniţa dintre angajat şi antreprenor. Francizatul utilizează know-how-ul francizorului, fiind tot-odată condiţionat să respecte regulile impuse de francizor tuturor francizaţilor reţelei, însă este un comerciant (profesionist) independent. Independenţa este înţeleasă în sensul că francizatul desfăşoară activitatea care face obiectul francizei pe propriile sale riscuri. Deci, francizatul este, până la urmă, un antreprenor care intră într-un business deja experimentat şi care presupune respectarea "jocului" din reţea.
Reporter: Câte companii au, în prezent, afaceri dezvoltate în franciză, în ţara noast