Calitatea premierului de vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate (CNS), actualul CSAT, va fi prevăzută şi în legea fundamentală, conform unui amendament adoptat luni în Comisia de revizuire a Constituţiei, la propunerea PNL.
Membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat un amendament susţinut de PNL prin care este completat articolul 107, care priveşte atribuţiile premierului.
"Primul-ministru este vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Securitate", prevede amendamentul adoptat.
Tot luni, la propunerea PNL, a fost adoptat un amendament care schimbă denumirea Consiliului Suprem de Apărare de Ţării (CSAT) în Consiliul Naţional de Securitate.
Conform actualei Constituţii, preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar potrivit legii de funcţionare a CSAT, premierul îndeplineşte şi în prezent funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.
Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare. Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt ministrul Apărării, Administraţiei şi Internelor, Afacerilor Externe, Justiţiei, Economiei, Comerţului şi mediului de afaceri, Finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul