Şapte candidaturi au fost înregistrate pentru funcţia de judecător al României la CEDO, printre acestea numărându-se cele depuse de Iulia Motoc, în prezent judecător al Curţii Constituţionale, şi Cristina Coteanu, doctor în drept, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei (MJ).
Ceilalţi cinci candidaţi sunt Bianca Guţan, Codrin Miron, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu, a precizat MJ.
Bianca Guţan este, şi ea, doctor în drept şi lucrează ca profesor la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
Florin Streteanu deţine, de asemenea, titlul de doctor în drept, iar în prezent este decan al Facultăţii de Drept din Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.
La a aceeaşi facultate din Cluj-Napoca predă Paul Vasilescu, care este, şi el, doctor în Drept.
Potrivit MJ, conform procedurii indicate în anunţul privind selecţia candidaţilor în numele României pentru funcţia de judecător CEDO, publicat la 23 mai 2013, în urma depunerii dosarelor, candidaţii înscrişi vor susţine un interviu în faţa Comisiei, care va avea loc în perioada 12-14 iunie 2013, la sediul Ministerului Justiţiei.
Interviul, care se va derula individual, va urmări stabilirea experienţei profesionale a candidaţilor, a cunoaşterii jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului precum şi a aptitudinii de a face faţă provocărilor generate de reforma Curţii, de încărcătura rolului acesteia, de relaţia sa cu instanţele naţionale şi cu celelalte instanţe internaţionale.
Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate minim două întrebări şi maxim cinci întrebări în cele două limbi oficiale ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În funcţie de cunoaşterea activă sau pasivă a limbii în care a fost adresată întrebarea, aşa cum a fost indicată cunoaşterea limbii în curriculum vitae, răspunsul candidatului va fi formulat în limba indic