Ne place, nu ne place, sunt printre noi. Oamenii străzii reprezintă acel element al unei comunităţi care unora le inspiră repulsie, altora milă. Au aceştia vreo şansă la o viaţă normală, suntem noi ceilalţi în pericol atunci când ei se află în preajma noastră? Iată întrebări de care ne lovim mereu.
Comportament obsesiv compulsiv, schizofrenie, depresie alcoolică
Omenii străzii nu sunt întotdeauna totuna cu cerşetorii. Cerşetorii sunt, de cele mai multe ori, speculanţi, care apelează la mila publică, pozând în persoane fără ajutor, sau folosindu-se de un handicap pentru o recompensă rapidă. Însă, sunt şi persoane care au ajuns să trăiască pe stradă, să-şi piardă orice sprijin, de obicei din cauza bolilor psihiatrice de care suferă, care le scoate din circuitul social normal.
Ne temem de persoanele care hoinăresc fără noimă prin oraş, murdare, cu privirea pierdută. Ocolim persoanele care vorbesc singure, sau cu un personaj imaginar, şi uneori te acostează în nebunia lor. Nu ştim cum să ne comportăm cu ele, ne este teamă să nu ne facă rău. Ne întrebăm cum au ajuns pe stradă, şi de ce nu-i ia cineva de-acolo. De obicei aceştia suferă de comportament obsesiv compulsiv, schizofrenie, depresie alcoolică. Sunt oameni bolnavi, dar cât sunt ei de periculoşi?
Bărbatul cu faşa de pansament
În fotografia alăturată este unul dintre cele mai recente prezenţe în peisajul din parcurile Petroşaniului. Un bărbat care pare a avea undeva în jurul a 50 de ani. Poartă după el o haină de piele, o sticlă de bere şi o faşă ce pare a fi din pansament. Se aşează pe câte o bancă din parcurile din Petroşani, şi scutură obsesiv din faşa pe care o ţine în permanenţă în mână (se poate vedea pe site, în video). Nu ştim de unde vine. Lumea îl priveşte şi îl ocoleşte. Poliţia Locală îl are în vizor. Comportamentul lui antisocial sperie pe toată lum