CFR Marfă va prelua datoria de 127,41 milioane de lei pe care CFR SA o are de achitat către ANAF, iar datoriile totale ale CFR Marfă către bugetul statului, de peste 1,5 miliarde de lei, vor fi transformate în acţiuni, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare fiscale publicată luni pe site-ul Ministerului Transporturilor.
În aceste condiţii, se va stinge parţial, cu suma respectivă, datoria pe care CFR Marfă o are de achitat către CFR, iar ANAF îşi va încasa creanţa de la CFR Marfă.
Totodată, proiectul de act normativ prevede stingerea, prin conversie în acţiuni, a creanţelor principale şi accesoriilor aferente, inclusiv accesoriile aferente celor stinse cu întârziere, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetelor fondurilor speciale, reprezentând impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri bugetare, precum şi orice alte creanţe administrate de ANAF, individualizate în titluri de creanţă emise până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, datorate de CFR Marfă la această dată şi neachitate la data eliberării certificatului de atestare fiscală.
Conversia creanţelor cuprinse în certificatul de atestare fiscală se face la valoarea nominală a acţiunilor, potrivit proiectului de ordonanţă. Sumele încasate în cazul vânzării acţiunilor Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR Marfă" se virează la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetele fondurilor speciale şi la fondul de risc până la concurenţa sumelor stinse, actualizate cu indicele preţurilor de consum.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, declara, la începutul lunii mai, că autorităţile române au acordurile de principiu din partea instituţiilor financiare internaţionale şi a Comisiei Europene pentru ştergerea datoriilor CFR Marfă către statul român, a căror val