În fiecare zi, zeci de mii de oameni se conectează pe domeniul online Tor, unde pot căuta ce vor în secret. Este un sistem anonim, în creştere şi de cele mai multe ori ilegal, scrie The Independent.
Promovat intens de Marina americană în 2002 pentru protejarea comunicaţiilor guvernamentale şi adoptat rapid de iubitori ai tehnologiei din toată lumea, sistemul Tor are o reputaţie obscură, fiind un spaţiu nereglementat de pe internet, unde utilizatorii pot naviga fără a fi urmăriţi.
Cum tot mai multe Guverne din lume au cerut Google şi altor companii majore din lumea IT să blocheze conţinutul "dăunător", precum link-uri către pornografie infantilă şi materiale extremiste, mulţi se tem că utilizatorii periculoşi ar putea recurge la această alternativă, care ascunde identitatea utilizatorului şi a site-ului pe care îl găzduieşte sau vizitează.
Tor Project, o companie non-profit din Walpole, Massachusetts, doreşte să capteze cât mai mulţi fani. Peste 600.000 de oameni au folosit sistemul în 2012. Tor găzduieşte site-uri precum celebrul Pirate Bay şi a crescut mult în popularitate în ultimele zile, după ce apariţia scandalului de supraveghere în care este implicată agenţia NSA.
"În urmă cu zece ani, nimeni nu avea acest concept de intimitate. Însă, după scandalul în care a fost implicat fostul general american David Petraeus şi după ce telefoanele au început să transmită date despre locul unde se află utilizatorul, acest lucru nu mai este neobişnuit", a spus Andrew Lewman, directorul executiv al Tor, pentru "Washington Post".
Tor este o cale de acces către numeroase portaluri ilegale de pe internet, precum "Drumul Mătăsii", un site care este folosit de traficanţii de droguri virtuali.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO: Săptămâna asta aflăm cât de șantajist e Dan VoiculescuNepricepere sau război intern la Spitalul din Gala