În încercarea de a ţine sub control costurile cu electricitatea, care ameninţă competitivitatea economică şi stabilitatea socială, guvernanţii au decis să modifice modul în care se acordă subvenţiile pentru energie verde
Potrivit unui act normativ adoptat zilele trecute, se va amâna, începând cu 1 iulie 2013, acordarea certificatelor verzi pentru fiecare MWh produs de hidrocentrale noi cu putere instalată maximă de 10 MW şi de centrale eoliene (câte un certificat verde), respectiv de centrale fotovoltaice (două certificate verzi). Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 31 martie 2017 pentru centralele hidro și solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru cele eoliene.
Explicația dată de oficiali este simplă: „prin schema de ajutor adresată populaţiei, se doreşte găsirea liniei de mijloc care să permită câştiguri pentru cei care investesc în energii regenerabile, dar şi dezvoltarea industriei“, spunea premierul Victor Ponta. În timp ce Constantin Niţă, ministrul energiei, este ferm în declarația sa: „schema actuală de sprijinire a producătorilor de energii regenerabile este cea mai generoasă din toată Uniunea Europeană, şi acest lucru are un impact negativ asupra gospodăriilor şi asupra consumatorilor industriali“.
În replică, atât reprezentanții Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), cât și cei din industriei fotovoltaică spun că modificarea legislaţiei nu se poate face printr-un OUG şi, drept urmare, această ordonanță aprobată recent ar putea fi ilegală, încălcând totodată directive europene din domeniu. De aceea, ei se vor adresa instituţiilor europene şi ale statului român „pentru a clarifica acest aspect“.
„Această decizie marchează sfârşitul unui vis frumos şi al unei industrii de vârf, care după 2010 a atras investiţii de trei miliarde de euro“, subliniază aceștia. Potrivit lor, noua modifica