Ciupercile pot fi comercializate doar în următoarele locuri: pieţe de desfacere „en gros”, pieţe şi hale desemnate în acest scop de către autorităţile locale, unităţi comerciale a căror autorizaţie de funcţionare cuprinde şi desfacerea ciupercilor sau în alte locuri desemnate în acest scop de către autorităţile locale.
In ultimul timp, chiar culegatorii de ciuperci care pretind ca sunt buni cunoscatori ai speciilor, recunosc ca, la o atenta examinare a ciupercilor culese nu mai au siguranta ca acestea sunt comestibile.
Intoxicaţiile cu ciuperci recoltate din flora spontană se produc prin nedeosebirea corectă a tipurilor de ciuperci cât şi prin fenomenul de încrucişare cu spori între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Substantele toxice continute nu sunt anihilate prin spalare sau curatarea invelisului exterior, dar nici prin preparare termica, congelare sau conservare si, din pacate, nu exista antidot impotriva lor, tratamentul rezumandu-se la tratarea simptomelor.
Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci pot să apară după o perioadă de incubaţie scurtă (minim 15 minute maxim 3ore) sau după o perioadă de incubaţie lungă (cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor). Acestea pot fi: scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, dureri abdominale, greţuri, vărsături, tulburări gastrointestinale, micşorarea pupilei, transpiraţii, icter , hemoragii, afecţiuni hepatice.
Intoxicatiile cu ciuperci reprezinta o problema medicala de o deosebita importanta, pe de o parte din cauza frecventei mari a acestora, pe de alta parte din cauza gravitatii lor. Este totodata una dintre marile urgente medicale deoarece o treime din intoxicatiile care se soldeaza cu deces se inregistreaza atat la adulti cat si la copii.
Pentru prevenirea incidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrola