De ce au ieşit turcii în stradă? Pretextul a fost reprezentat de decizia autorităţilor publice de a aproba construirea unui Mall în locul unui parc. Spun pretextul deoarece orice societate acumulează nemulţumiri faţă de clasa politică care la un moment dat (cam la 20-30 de ani, adică durata unei generaţii) răbufnesc.
Nu suntem singurii degustaţi de clasa politică care ne reprezintă. Peste tot în lume, mai ales în ţările capitaliste, oamenii sunt total dezgustaţi de clasa politică coruptă care îi reprezintă şi care îşi reprezintă doar propriile interese. Nu doar noi avem nemulţumiri ci şi spaniolii, americanii, grecii, germanii, francezii, italienii, bulgarii, ungurii, etc.... Fiecare are propria nemulţumire dar toate au o cauză comună- eşecul modului actual de organizare care nu a mai devenit reprezentativ.
Lumea întreagă se află în acest moment într-un proces de pre-revoluţie şi spun prin revoluţie o schimbare fundamentală nu neapărat violentă. Societatea se pregăteşte dar ea are nevoie de exemple. Ministerele de interne nu mai reprezintă instituţii de apărare ale cetăţeanului şi ale democraţiei ci de suprimare a dreptului acestuia de exprimare.
Iată că Turcia, una din puterile regionale dar şi mondiale a demonstrat că nu doar ţările din lumea a treia pot fi cuprinse de revoluţii... acestea pot apărea oriunde există nemulţumiri, iar ele există peste tot.
Este nevoie de doar o scânteie într-un stat puternic pentru ca totul să se ducă în cascadă peste tot. Să nu uităm unde a dus revoluţia din Franţa. E nevoie de un model care a funcţionat pentru ca el să apară peste tot. Acum decalajul de timp nu va mai fi atât de mare datorită informatizării şi a rapidităţii cu care informaţia se va transmite, dar este la fel de important că şi durata acestor revoluţii va fi foarte scurtă.
Revenind la subiect, turcii au demonstrat că