Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se va desfăşura pe în acest an sub sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!”, după cum a anunţat Federaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS). Chiar dacă românii donează în mică măsură faţă de alţi europeni, specialiştii din Centrele de Transfuzii susţin că există, totuşi, un surplus de sânge comparativ cu anii precedenţi.
„Cantitatea nu este suficientă, dar ne mai ajutăm cu centrele din jur. În Bucureşti sunt 60 de spitale: 52 publice şi opt private care au nevoie de sânge. Milităm pentru donatori fidelizaţi şi fără tichete de masă, aşa cum sunt în alte ţări. În 2011, am avut 1.000 de donatori mergând cu caravana, în 2012 - 2.000 de donatori şi sper să crească numărul lor”, a declarat Doina Goşă, directorul Centrului de Transfuzii din Municipiul Bucureşti.
Aceasta a explicat că în momentul în care se va ajunge la un procent de 70% donatori benevoli se va renunţa la tichetele de masă.
„Cu toate tichetele astea pe care numai noi, ca ţară, le dăm, numărul donatorilor nu a crescut, nici măcar în perioada de criză”, a explicat medicul. Totuşi, continuă Doina Goşă, colecta de sânge a fost puţin mai mare în primul trimestru din 2013 faţă de perioada similară a anului trecut.
De fapt, aşa se întâmplă în Uniunea Europeană, unde „donatorii consideră acest act ca fiind unul de caritate şi de responsabilitate faţă de cei din jur. Dintre cei care vin să doneze pentru tichete, mulţi sunt triaţi pentru că au un nivel social scăzut şi, de cele mai multe ori, au probleme de sănătate”, a declarat pentru adevarul.ro Doina Goşă.
Zilnic, în Bucureşti sunt colectate între 180 şi 200 de pungi de sânge
În medie, centrul de transfuzii din Bucureşti colectează între 180 şi 200 de pungi de sânge pe zi. Aceasta a precizat că anul acesta situaţia este mai bună în ceea ce priveşte necesaru