Ionel Niţu (41 de ani) a fost şef al departamentului central de analiză al SRI în perioada 2009-2012.
În prezent este director executiv la Intergraph Computer Services din Bucureşti şi preşedinte al Asociaţiei Specialiştilor în Informaţii pentru Afaceri.
A absolvit Academia Naţională de Informaţii "Mihai Viteazul" (ANIMV), mai multe cursuri post-universitare şi masterate, este lector universitar şi deţine un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii.
Interviurile cu astfel de specialişti nu sunt frecvente, astfel că ne-am bucurat să oferim cititorilor "BURSA" o privire din interiorul analizei de intelligence, prilejuită de amabilul accept al domnului Ionel Niţu, cu ocazia lansării volumului "Ars Analytica", pe care l-a coordonat împreună cu George Cristian Maior.
Reporter: Care este semnificaţia termenilor "intelligence"/"analiza de intelligence"?
Ionel Niţu: "Intelligence" reprezintă activitatea de informaţii şi contrainformaţii. Ceea ce particularizează analiza de intelligence sunt sursele şi mijloacele secrete.
Termenul "intelligence" a fost consacrat de literatura anglo-saxonă şi provine din latină ("intelligentia" = capacitatea de a înţelege, de a discerne).
Etimologic, termenul "analiză" provine din grecescul "analysis", care înseamnă "desfacere în bucăţi", "fragmentare în părţi componente" a unui tot semnificant.
În literatura anglo-saxonă, analiza (de intelligence) include şi procesul de sinteză, termen care derivă din "syn" (gr. împreună) şi "tesis" (gr. a aşeza, a plasa, a poziţiona), deci "a aşeza împreună" elemente disparate, pentru a genera o entitate inteligibilă prin ea însăşi.
Reporter: Recent aţi lansat colecţia de eseuri "Ars Analytica" privind analiza de intelligence, acoperind o pată albă pe harta apariţiilor editoriale româneşti... Nu cumva acest volum - ca şi cele anterioare - repre