Bacalaureatul 2013 a început luni, 10 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probă întinsă pe durata a trei zile, la care sunt aşteptaţi 5.123 de elevi din judeţ.
“Această probă verifică cinci tipuri de competenţe pentru candidaţi, capacitatea de a înţelege un text la prima vedere, literar sau nonliterar, de a exprima şi argumenta un punct de vedere, de organizare a unui discurs, de adaptare la situaţiile de comunicare şi utilizare a limbii literare. Elevii trebuie să ateste că pot identifica şi prezenta elementele unei situaţii de comunicare, să încadreze textele pe care le primesc în stilul funcţional corespunzător şi, nu în ultimul rând, să-şi poată exprima propriul punct de vedere în relaţie cu textul pe care îl primesc. Proba de competenţe lingvistice la limba şi literatura română îşi păstrează ca structură forma din anul trecut, nu există niciun fel de noutate pentru elevi şi sperăm ca rezultatele lor să fie dintre cele mai bune, cu toţii să fie experimentaţi, el fiind calificativul cel mai înalt”, ne-a declarat Maria Kozak, inspector şcolar pentru Limba şi literatura română.
Debut cu dreptul la “Unirea”
La Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu-Mureş susţin această primă probă a bacalaureatului un număr de 143 de elevi, repartizaţi în cele trei zile de examen. În prima zi starea de spirit a elevilor era una mai mult decât excelentă, elevii declarându-se mulţumiţi de subiectele primite.
“A fost ce m-am aşteptat”
“Examenul a fost unul de nivel mediu. Toată lumea zicea că va fi unul uşor, dar tot există acel stres. E un examen până la urmă şi trebuie să te pregăteşti înainte, nu te poţi prezenta fără să citeşti nimic. Am avut şi puţin noroc deoarece mi-a picat un text la care mi-am dat seama din prima ce tip de text este, în stil publicstic din revista “Viaţa românească”. A fost ce