Creşterea iepurilor şi a porumbeilor, modelarea lumânărilor din ceară şi vânzarea de pietre de pavaj în forma de urmă de yeti sunt arme formidabile cu care Ungaria luptă contra şomajului.
Astfel de locuri de muncă sunt plătite cu cel mult 150 de euro pe lună, faţă de salariul mediu brut de 750 de euro, prin programe subvenţionate de stat, dar ţin ocupaţi oamenii din regiuni confruntate cu un şomaj cronic, scrie The Wall Street Journal.
Anul trecut prin aceste programe de tipul muncă în schimbul subvenţiilor lucrau 262.000 de persoane, dar anul acesta numărul s-ar putea majora la 300.000. Ungaria are jumătate de milion de şomeri la o populaţie de mai puţin de 11 milioane.
Laszlo Szilagyi, primarul din Tiszaigar, promovează cu entuziasm aceste iniţiative, prin care a adus rata şomajului la aproape zero în localitatea cu 1.000 de locuitori pe care o conduce. Sătul de birocraţia şi condiţiile privind calificarea cu care vin programele normale de ocupare a forţei de muncă, inginerul agronom în vârstă de 34 de ani este hotărât să dea sătenilor ceva mai interesant de lucru.
În afară de pavele în formă de urmă de yeti, ideile sale includ producerea de material de combustie din hârtie reciclată şi frunze uscate, mobilă de exterior din lemn, ornamente şi unelte din fier şi creşterea roşiilor şi ciupercilor. Succesul planului său atrage acum locuitori din alte sate.
„Când am venit aici nu era nimic. Acum, oricine vrea să muncească găseşte de lucru“, spune Szilagyi. El a fost ales primar în 2006. Programul lui Szilagyi complementează veniturile băneşti mici cu o parte din producţie.
„În felul acesta pot face ce ştiu eu mai bine“
În pofida banilor puţini, Gyorgy Schuler, un bărbat de peste 50 de ani, creşte iepuri prin acest program şi se consideră norocos că face parte din el. Stând într-un şopron confortabil izolat