Profită din plin de venirea verii şi consumă des vişine, cireşe, căpşuni şi fructe de pădure! De ce? Pentru că sunt gustoase, au puţine calorii, „se îngrijesc“ de inima ta, îţi curăţă organismul de toxine şi redau strălucirea pielii. Lista efectelor benefice nu se opreşte însă aici...
Căpşunile pun sângele în mişcare
Aceste fructe aromate sunt gustarea ideală în timpul verii deoarece abundă în vitamine, minerale, fibre şi alte substanţe nutritive care susţin cele mai importante funcţii ale organismului. În plus, căpşunile conţin flavonoide, substanţe antioxidante care inhibă înmulţirea celulelor canceroase, scad colesterolul şi previn înfundarea arterelor, prin favorizarea circulaţiei sangvine.
Cu alte cuvinte, riscul de a suferi de afecţiuni ale inimii sau de diferite tipuri de cancer scade considerabil, potrivit oamenilor de ştiinţă. Căpşunile sunt recomandate şi femeilor însărcinate, întrucât folaţii din compoziţia acestora contribuie la dezvoltarea armonioasă a fătului.
Atenţie! Căpşunile conţin şi salicilaţi, substanţe asemănătoare celor din compoziţia aspirinei, care pot declanşa crize de astm, eczeme,sinuzită şi dureri stomacale persoanelor alergice sau sensibile.
Dudele, leac pentru cardiaci
Sucul de dude este recomandat diabeticilor, dar şi persoanelor care suferă de afecţiuni articulare sau cardiovasculare (dereglări de tensiune, dureri de inimă). Ca să nu mai spunem că o
cură cu dude este benefică şi celor care se confruntă cu boli de piele – dermatoze, eczeme şi psoriazis. Nu în ultimul rând, infuzia din fructe de dud (două linguri de fructe strivite cu o lingură de lemn la 200 ml de apă fiartă) are acţiune puternic bactericidă, favorizând vindecarea rănilor, a tăieturilor şi a arsurilor.
Fragii elimină toxinele
Aromaţii fragi au acţiune astringentă, antidiareică şi diuretică (favorizează eliminarea de