În pofida şomajului record din zona euro, a revenirii economice lente şi a reducerii activităţii din sectorul industrial, preşedintele Franţei François Hollande a decretat sfârşitul crizei datoriilor suverane. Analiştii de la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Europa după valoarea activelor, atenţionează că ieşirea din criză va aduce deprecierea monedei euro, în condiţiile în care investitorii europeni vor prinde curaj şi vor duce banii în alte regiuni.
„Trebuie să înţelegeţi că criza din zona euro s-a terminat. Europa a devenit mai stabilă, dar acum trebuie orientată către creştere. Cred că criza, departe de a slăbi zona euro, o va întări“, a spus Holland într-un discurs ţinut la Tokio. El a explicat că Europa are acum toate instrumentele stabilităţii şi solidarităţii şi a amintit că guvernaţa economică din zona euro s-a îmbunătăţit, că regiunea vrea să creeze o uniune bancară, că politicile bugetare pot fi coordonate mai bine şi că în uniunea monetară se face simţită o formă de convergenţă, scrie The Guardian.
Analiştii de la Deutsche Bank Bilal Hafeez şi George Saravelos atrag atenţia că odată cu îmbunătăţirea perspectivelor zonei euro dispare şi aversiunea faţă de risc a investitorilor europeni.
„Marea poveste a ultimilor cinci ani nu a fost lipsa intrărilor de capital în zona euro, care au fost remarcabil de stabile, ci aversiunea faţă de risc. Din această cauză zona euro a văzut repatrieri masive şi acumularea de active străine de peste 1.000 miliarde de euro“, explică analiştii. Riscurile mai mici şi îmbunătăţirea graduală a afacerilor vor face ca fluxul să se inverseze, subliniază ei. Criza a provocat de mai multe ori deprecierea monedei unice europene începând cu 2009, dar de fiecare dată euro şi-a revenit, scrie The Wall Street Journal. Spre exemplu, moneda a încheiat anul 2012, în raport cu dolarul, la acel