Directorul Consiliului Naţional de Informaţii (NIC) al SUA a declarat că programul PRISM, folosit de NSA pentru a-i spiona pe utilizatorii Google, Facebook, Microsoft etc., este aprobat de Congresul Statelor Unite şi se află sub supravegherea atentă a unei curţi secrete, potrivit salon.com.
James Clapper de la NIC a specificat că PRISM nu poate fi folosit împotriva cetăţenilor SUA. El a declasificat anumite detalii legate de programul de spionaj, într-o încercare de a răspunde reacţiei media.
„Divulgarea informaţilor legate de modul în care guvernul adună informaţii le poate oferi duşmanilor noştri un manual despre cum să evite detecţia“, a spus el într-o declaraţie.
Clapper a mai spus că adunarea datelor prin PRISM se face cu aprobarea Curţii pentru Supravegherea Serviciilor de Informaţii Străine şi furnizorii de servicii (Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube şi Apple) sunt conştienţi de existenţa acestuia. Directorul a ţinut să pună accent pe faptul că guvernul SUA nu acţionează unilateral pentru a obţine date de pe serverele furnizorilor.
Oficialul a mai spus că programul a fost autorizat de legea „Patriot Act“ şi funcţionează din 2008, ultimul an al administraţiei George W. Bush şi că „s-a dovedit vital în încercarea de a menţine naţiunea şi aliaţii în siguranţă“. „Continuă să fie una dintre cele mai importante unelte pentru protejarea securităţii naţiunii“, a mai specificat el.
Joia trecută, Clapper a declasificat o serie de detalii legate de un program de colectare a rapoartelor telefonice derulat de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) prin care se vizează obţinerea constantă de date despre clienţii serviciilor de telefonie. Totuşi, el a specificat că numai o parte foarte mică din aceste date este examinată deoarece, de cele mai multe ori, informaţiile nu sunt legate de activităţi de terorism.