Fondurile cu venit fix, în special cele străine, au bătut depozitele la randamente, devenind vedetele pieţei. Cele de acţiuni sunt însă la cota de avarie
Grație politicilor adoptate de câteva bănci mari, și anume, promovarea fondurilor cu venit fix ca alternativă la depozitele bancare, industria fondurilor mutuale a crescut de aproape 12 ori de la debutul crizei până acum. Astfel, altădată codașele industriei, fondurile cu venit fix (monetare și de obligațiuni) au devenit preferatele investitorilor și au ajuns să domine piața, cu aproximativ trei sferturi din total active (vezi grafic). În același timp, vedetele din perioada de boom - fondurile de acțiuni - se zbat acum la o cotă de avarie, de sub 2% din total.
A meritat afluxul important din ultimii ani către fondurile cu venit fix? Se pare că da. În plus, dezinflația din ultimul an, care a determinat o coborâre a dobânzilor la depozite, a stimulat interesul pentru fondurile mutuale.
„În ultimul an, pe fondul descreșterii dobânzilor la depozitele bancare, dar și al incertitudinilor legate de siguranța depozitelor la bănci, s-a constatat o creștere a numărului de investitori interesați de fondurile mutuale. Fondurile de obligațiuni sunt de mult timp mai rentabile decât depozitele, atât pe lei cât și pe valută“, spune Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management.
Se observă în tabel cum majoritatea fondurilor de obligațiuni au generat, în ultimele 12 luni, randamente de peste 6%, cel mai mare randament fiind obținut de fondul BCR Obligațiuni, respectiv de 7,7%. Celelalte fonduri locale cu venit fix, respectiv aproape toate fonduri monetare care acum sunt încadrate la Altele (vezi primele cinci fonduri din categorie), au generat și ele, în cea mai mare parte, randamente de peste 6%, bătând de asemenea depozitele.
Pe lângă fondurile locale sau destinate excl