de Laura BUCIU
10 iunie 2013 22:23
1 vizualizare
A-A+ * Rata mare de mortalitate în cazul intoxicaţiilor cu ciuperci este la grupa de vârstă 1 5 ani * Nu mai puţin de 15 persoane au ajuns la spital din cauză că au mâncat ciuperci otrăvitoare * O singură ciupercă otrăvitoare este suficientă pentru a otrăvi întreaga cantitate de ciuperci recoltate *
Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au dus la apariţia ciupercilor, iar cei mai mulţi sibieni le consumă deşi nu le cunosc. Asta a făcut ca nu mai puţin de 15 persoane să ajungă la spital în weekend după ce au acuzat intoxicaţii grave după ce au mâncat ciuperci. Reprezentanţii DSP Sibiu spun că o mare parte sunt otrăvitoare, produc intoxicaţii, unele fiind mortale. „Intoxicaţiile cu ciuperci se produc ca urmare a confuziei ciupercilor comestibile cu cele otrăvitoare, o singură ciupercă otrăvitoare fiind suficientă pentru a otrăvi întreaga cantitate de ciuperci recoltate. În România există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare, iar numărul acestora creşte de la an la an, din cauza mutaţiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători, care nu mai pot face foarte bine diferenţierea”, spun reprezentanţii DSP Sibiu.
Potrivit DSP Sibiu, simptomele intoxicaţiei cu ciuperci sunt variate, în funcţie de tipul şi cantitatea ciupercilor consumate, persoana care le consumă etc. „Primele manifestări apar uneori la 15-30 de minute până la 1-2 ore de la momentul consumului şi constau în: tulburări nervoase, furnicături ale membrelor, convulsii, halucinaţii, salivaţie abundentă, lăcrimare, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede. În alte cazuri, semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, tulburări neurologice, encefalo