„Funcţionăm după o lege veche – o copie a unei legi spaniole depăşite, care nu protejează corespunzător fumătorul pasiv.”
La aproape două luni de când patronii cafenelelor şi barurilor de la Iulius Mall Timişoara aveau termen de a pune în practică Legea nr. 349 din 2002, iată că, în mod sfidător, pe masa cafenelelor există farfurioare, înlocuitoare ale scrumierelor (foto).
În continuare se fumează în spaţii libere, poluându-se grav mediul înconjurător. Mai grav, patronii nu au amenajat spaţii speciale pentru fumători decât într-un număr foarte mic.
700.000 de cetăţeni mor din cauza fumatului
“Cercetările recente au raportat o scădere a ratei fumatului de doar un punct procentual pe parcursul a trei ani, pentru rata actuală de 28%. Prin comparaţie, ratele de fumat din Australia şi din Canada, lideri la nivel mondial în controlul tutunului, au scăzut în mod constant datorită politicilor puternice de control al tutunului şi sunt, în prezent, la aproximativ 17%. 700.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene mor prematur în fiecare an din cauza consumului de tutun şi aproape 13 milioane de persoane din cele 27 de ţări UE suferă de boli legate de fumat, cu efecte devastatoare asupra economiilor, societăţilor şi sistemelor de asistenţă medicală“, se arată într-o scrisoare deschisă a 21 de ONG-uri şi de asociaţii ale medicilor trimisă Guvernului român, prin care solicită respectarea Directivei Uniunii Europene privind Produsele din Tutun şi legi mai stricte antifumat.
Noua lege antifumat, amânată
Sănătatea.bzi.ro a informat că, în dezbaterea parlamentului, se află şi o iniţiativă de modificare a acestei legi, ce reglementează fumatul în spaţii publice, depusă în 2011. Votată de Senat, această lege de modificare este pe masa Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, parlamentarii membri ai comisiei amânând dezbaterea în mai multe rânduri.