Guvernul României a făcut un exerciţiu de imagine încercând să rezolve problema privind promovarea energiei verzi în România, aprobând o ordonanţă de urgenţă care este puţin probabil să fie aplicată. Pe de o parte pentru că Asociaţia producătorilor de energie verde va ataca la forurile europene această decizie, dar şi pentru că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are un cuvânt de spus în aplicarea acesteia. Iar ANRE nu se grăbeşte să-şi strice prieteniile cu verzii. Mai mult, amânarea plăţii certificatelor verzi în 2017 asigură o prăbuşire a pieţei, dat fiind că acestea vor apărea din nou pe facturile la energie ale populaţiei, iar preţul energiei va fi scăzut doar cât durează domnia primului guvern USL. Reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia declară că această hotărâre nu-i avantajează foarte mult, dar nici nu cred că este fezabilă.
Producătorii de energie verde au intrat mult prea mult pe piaţa din România şi produc grave dezechilibre în sistemul energetic. Apariţia acestei ordonanţe, publicată în data de 7 iunie în Monitorul Oficial, este prezentată ca fiind ceva absolut necesar pentru România, deşi prevederile ei au fost aprobate de ţara noastră în 2008 la „sugestia“ Uniunii Europene. Se vorbeşte despre faptul că energia verde are prioritate în sistemul energetic naţional, dar şi că tipurile de energie eoliană, solară, biomasă sau fotovoltaică sunt subvenţionate de stat cu bani de la români, ducând la dezechilibre energetice şi economice.
Mai mult, în expunerea de motive se spune că lipsa unor măsuri imediate va duce la relocarea în afara României a unor mari unităţi de producţie, creşteri ale preţului la energie, la afectarea siguranţei sistemului energetic naţional şi în final blocarea investiţiilor în acest domeniu prin creşterea bugetului pentru schema de ajutor.
USL amână pentru 2018 o nouă prăbuşire