Ziarul „Adevărul“ împlineşte anul acesta 125 de ani de la înfiinţare. Pe lângă articole care povestesc istoria unuia dintre cele mai vechi cotidiene din presa română, puteţi citi (în ediţia online) şi editoriale ale unora dintre cei mai de seamă autori publicaţi de-a lungul timpului în paginile ziarului.
Îi veţi regăsi pe marii scriitori români de la începutul secolului XX, dar şi pe oamenii care au pus bazele ziaristicii române moderne. Succesorul lui Alexandru Beldiman la conducerea ziarului „Adevĕrul”, din 1895, Constantin Mille este cel care a revoluţionat presa din temelii. Îi puteţi citi textul intitulat „Testamentul meu”, scris în decembrie 1913, dar publicat abia în 1946.
„În acea vreme fericită, eu nu voiu mai fi şi poate că şi numele meu va fi uitat. Dar aceia cari îmi vor lua locul, această linie de conduită trebuie s’o urmeze, dacă vor ca „Adeverul“ să-şi păstreze forţa morală de care s’a bucurat.”
Îl puteţi citi şi pe Filip Brunea Fox, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri interbelici, care, alături de Geo Bogza, a creat reportajul literar românesc. Într-un text care nu şi-a pierdut actualitatea „Epidemia sinuciderilor”, publicat în Adevărul, în 1947, ziaristul analizează „valul de sinucideri” din perioada respectivă oferind posibile explicaţii care stau în spatele gestului sinucigaş.
„Pe firul de păr care desparte viaţa de moarte, toţi sinucigaşii se ţin de mână. Şi fata desamăgită în dragoste, şi negustorul descumpănit de treburile proaste; şi fiul îndurerat de moartea mamei, şi plăpândul afectat de răutatea semenilor săi; şi bolnavul exasperat de zădărnicia leacurilor... În toţi funcţionează acelaş declic, în clipita hotărâtoare, în clipita care automatizează peste principile deosebite, gestul.”
Cele mai importante momente din istoria de 125 de ani a ziarului „Adevărul”, prezentate într-un timeline vizual.
@N_P