Peste 2.500 de români trăiesc după ce au fost supuşi unei operaţii de transplant, alţi peste 4.000 sunt pe liste de aşteptare şi aproximativ 100 au murit doar anul trecut în aşteptarea operaţiei salvatoare.
Mii de bolnavi aşteaptă cu înfrigurare şansa la o nouă viaţă cu ajutorul unui transplant de organe, însă doar câteva sute reuşesc “să ajungă la rând” în fiecare an. Alţii mor în aşteptarea operaţiei care le-ar da şansa la o nouă viaţă. Cu toate că numărul donatorilor de organe a crescut foarte mult în ultimii ani, nu sunt suficienţi în comparaţie cu numărul celor care au nevoie de transplant.
Cei mai mulţi pacienţi se află pe listele de aşteptare pentru un transplant renal. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, anul trecut 454 de pacienţi au fost admişi pe listele de aşteptare pentru un transplant renal. Astfel, numărul total al bolnavilor care au nevoie de o astfel de intervenţie a ajuns la 3.371, mai mulţi cu 400 decât în anul precedent. Conform aceloraşi date, 22 de persoane au murit în aşteptarea unui transplant de rinichi. În plus, 9.500 de bolnavi erau dependenţi de dializă la finele anului 2012.
La Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, numărul operaţiilor de transplant realizate de echipele de medici a crescut în ultimii ani, dar cu toate acestea, în continuare, mor pacienţi în aşteptarea intervenţiei salvatoare. Dr. Dan Luscalov din cadrul Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj, coordonatorul de transplanturi a precizat că anul trecut au fost realizate 115 transplanturi, din care 98 au fost de la donatori în moarte cerebrală, iar restul de la donatori vii. Anul acesta, au fost făcute deja 78 de transplanturi, iar medicii clujeni estimează că în acest ritm vor depăşi numărul de 150.
475 de români se aflau pe listele de aşteptare pentru un transplant de ficat, mai mulţi cu 22 decât în a