Ca în fiecare an, prima probă orală a Bac-ului, la limba și literatura română, a reprezentat doar o încălzire pentru liceeni. În București, primii candidați au ieșit din sălile de clasă anunțând victorioși că au obținut calificativul maxim.
La o oră de la începerea oficială a examenului, în două dintre cele mai respectabile licee ale Capitalei, Colegiul Național „Ion Creangă” și Colegiul Național „Sfântul Sava”, atmosfera era la fel de relaxată ca într-o zi obișnuită de școală.
Îmbrăcați lejer, în jeanși trei sferturi și tricouri colorate, băieții, și rochii vaporoase, de vară, fetele, elevii unei clase de-a XII-a, de la “Sava”, așteptau asezați pe treptele de marmură să intre în sala de examen unde aveau să dea nas în nas chiar cu doamna dirigintă.
“Cât ai luat? Experimentat, nu?”, o întreabă grupul pe una dintre candidatele proaspăt ieșite, de parcă ar fi știut de dinainte rezultatul. Adolescenta, o roșcată îmbujorată, închide ochii, își trage răsuflarea și le răspunde cu un zâmbet larg. Fetele se grăbesc s-o tragă de limbă. “Cât te-a pus să vorbești?”, “Ce text ți-a picat?”, iar când aud că a tras unul dintre biletele cu texte colocviale, cad toate de acord că mai ușor nici nu se putea.
“La oral nu se poate pica, să vedem acum la probele scrise”, declară pe un ton grav Matei, un adolescent brunet, înalt și slab, cu o pereche de căști agățate la gât pe post de accesoriu, “spărgând” astfel veselia generală. A fost primul din liceu care a vorbit în fața comisiei de examinare, iar sarcina a părut cu atât mai importantă cu cât a extras un text din “Ghidul cetățeanului în situații de urgență”. A vorbit tare și răspicat, așa cum exersase în fața oglinzii de acasă, iar figura familiară a dirigintei, profesoară de română, l-a ajutat să-și calmeze și ultimele emoții.
O școală de "experimentați"
Ceva mai la vale, la “Ion Creangă”, candidații au