Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, luni, un amendament care prevede ca doar Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In actuala Constitutie se precizeaza dreptul de a cere urmarirea penala pentru un membru al executivului revine Senatului, Camerei Deputatilor si presedintelui tarii. Practic, noul amendament rapeste din atributiile prezidentiale si ofera o imunitate sporita ministrilor - fiind nevoie de ambele camere ale Parlamentului pentru a se cere urmarirea penala.
Amendamentul formulat de UDMR, care a fost adoptat cu majoritate de voturi favorabile si cu o singura abtinere, prevede modificarea articolului 109, alin. 2 din Constitutie in urmatorul sens:
"Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, are dreptul exclusiv de a cere urmarirea penala a primului-ministru si a membrilor Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. In cazul aprobarii cererii de urmarire penala a membrilor Guvernului, primul-ministru va inainta Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o cerere motivata de suspendare din functie a acestora. Suspendarea din functie se va decide in sedinta comuna a celor doua Camere. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui de drept din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".In forma actuala a Constitutiei, articolul in discutie prevedea ca: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului a