În cazul multora dintre noi, o parte dintre kilogramele în plus reprezintă, de fapt, apă reţinută în ţesuturi, fenomen care are loc atunci când în organism există un dezechilibru între aportul de lichide şi cantitatea de apă eliminată. Această problemă poate avea mai multe cauze, iar remediile sunt foarte simple şi la îndemână.
Uneori, organismul nostru se simte depăşit atunci când vine vorba de eliminarea excesului de apă, fiindcă mecanismul este dat peste cap. Consecinţele sunt umflarea picioarelor, balonarea şi transpiraţia redusă, în ciuda temperaturilor crescute din mediu. Acest fenomen poate fi cauzat de un dezechilibru nutriţional, pe fondul unei carenţe de proteine, explică specialiştii.
Dacă în organism nu există un nivel suficient de proteine, sângele, compus din apă în proporţie de mai mult de 60%, este sărăcit de apă, care va fi atrasă în ţesuturi, unde concentraţia de nutrienţi este mai importantă.
Soluţia în acest caz poate fi adoptarea unei diete echilibrate, care să aducă organismului o cantitate suficientă de proteine. Rolul proteinelor este de a stimula ficatul să producă albumină, compusul care blochează „refugiul“ şi acumularea apei în ţesuturi.
De preferat sunt proteinele provenind din carnea albă şi din peşte, precum şi proteinele de origine vegetală, cum sunt cele din soia, din fasole, linte sau din mazăre, de exemplu.
Desigur, sunt de evitat mezelurile şi alte produse din carne procesată, fiindcă, în general, sunt foarte sărate, iar sarea, după cum se ştie, favorizează retenţia de apă. Şi pâinea albă, brânzeturile, sosurile din comerţ şi chiar unele deserturi conţin sare.
Cele mai eficiente plante diuretice
O varietate de plante pot veni în ajutor persoanelor care suferă de retenţie de apă. Aceste plante acţionează asupra ficatului, rinichilor şi asupra întregului sistem limfatic, în vederea „dr