Poate să-mi explice cineva de ce am senzaţia că sunt păcălit cu noua Constituţie ? De ce mi se pare că pe politicienii care lucrează la modificarea şi, chipurile, modernizarea ei, îi doare în bască şi de ţară şi de noi ? Explicaţi-mi de ce cred asta, când şedinţele comisiei care meştereşte la noua Constituţie sunt publice...
Practic, prin intermediul presei, noi, poporul, auzim tot ce se discută acolo. Aşa am aflat, de exemplu, că vom avea din nou o stemă pe steag. Ca să aibă viitorii revoluţionari ce să decupeze. Sau că familia este formată din El şi Ea. Sau am aflat că procurorii, magistraţi de felul lor, adică independenţi, pot fi chemaţi la raport de parlamentari, ca să dea socoteală. Pentru ce ? Pentru ce vor considera parlamentarii de cuviinţă. Credeţi cumva că vor fi întrebaţi despre eventuale abuzuri la adresa cetăţenilor simpli ? Eu nu cred. Vor fi chestionaţi fix în legătură cu anchetele care îi privesc pe ei, pe politicieni.
N-am auzit, în schimb, ca la comisia aia de modificare a Constituţiei să se vorbească despre o măsură de modernizare a statului. Una care să-l facă mai eficient. Una care să reducă, de exemplu, birocraţia, şi care să mai elimine din posturile de vătafi ai statului. Din contră, se înfiinţează posturi noi: guvernatori şi consilieri regionali. Adică un fel de voievozi bugetari plătiţi tot de noi, talpa ţării. Au băgat în noua Constituţie că România este organizată în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. Adică e musai să avem regiuni, chiar dacă tot ce am înţeles din chestiunea asta până acum e că nişte baroni locali vor să conducă nişte teritorii mai vaste decât actualele judeţe. Îmi pare rău pentru eventualele bune intenţii din spatele regionalizării, dar asta s-a înţeles. Că baronul Marian Oprişan se bate cu baronul Nicuşor Constantinescu pentru postul de voievod al regiunii sud-est.
Liviu Dragnea, creierul comisiei care