Nu poţi spune Petrolul fără să spui Mircea Dridea, nu poţi vorbi despre generaţiile de aur ale fotbalului românesc fără să spui şi Mircea Dridea. Unul dintre cei mai buni atacanţi ai României şi-a legat numele de o victorie memorabilă cu Liverpool şi victoria României în faţa naţionalei Franţei, în 1967. Este, şi acum, în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi
În urmă cu fix 50 de ani, în 1963, la Ploieşti venea Cupa României, iar oraşul era în sărbătoare, aşa cum s-a întâmplat pe 1 iunie 2013. Era perioada de glorie a „lupilor galbeni“, campioni în 1958, 1959 şi 1966 şi câştigători ai Cupei în 1963.
Deloc întâmplător, performanţele se leagă de Mircea Dridea, fotbalistul care şi-a identificat întreaga activitate de jucător cu numele Petrolul, căruia a ajuns să-i fie sinonim. Născut la Ploieşti, rămas fidel echipei timp de 20 de ani, iar alţi 15 i-a fost alături ca antrenor sau ca preşedinte de club.
La 15 ani, a venit la centrul de copii şi juniori de la Petrolul Ploieşti, iar generaţia sa avea să ajungă în finala pe ţară la juniori din 1955, pierdută contra Ştiinţei Cluj. Cu o intuiţie fără greş, peste doar un an, legendarul antrenor al ploieştenilor, Ilie Oană, i-a oferit şansa debutului în prima divizie.
De atunci, timp de 15 ani, Mircea Dridea a fost întruchiparea atacantului pur sânge. Avea intuiţie, plasament, forţă, detentă şi un impresionant joc de cap, de asemenea era un bun executant al loviturilor libere peste zid şi un excelent om de echipă, calităţi care l-au poziţionat în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi, cu 142 de reuşite în 282 de jocuri.
Victoriile cu Liverpool şi naţionala Franţei
Cea mai notabilă experienţă la Petrolul a făcut, de altfel, şi înconjurul lumii. În 1966, la Ploieşti venea Liverpool, după un meci de 2-0 în Anglia. Mircea Dridea înscria golul de 3-1 şi dădea