Premierul Victor Ponta s-a întâlnit luni seara, la Berlin, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Primit cu onoruri militare la sediul Cancelariei Federale, Victor Ponta a mers însoţit de ministrul de externe Titus Corlăţean, de deputatul pentru moniorităţi Ovidiu Ganţ, a cărui prezenţă a fost remarcată de Merkel, şi de doi consilieri ai premierului - Luminiţa Odobescu şi Geanina Puşcaşu.
"Suntem cel mai important partener comercial al României, dar mai există potenţial de a dezvolta aceste relaţii. Dorim să fim un partener. Dar pentru economia germană e foarte important să fie respectate standardele statului de drept, să fie transparenţă şi să nu existe corupţie", a averizat Merkel după discuţia oficială care s-a limitat la mai puţin de 10 minute, deşi era programată să dureze un sfert de oră.
Interesat în principal de investiţiile germane, Ponta i-a garantat lui Merkel că România e o ţară stabilă, care doreşte să combată corupţia şi care îşi poate proteja, legislativ, investitorii. Cu câteva ore mai devreme, oamenii de afaceri germani îi reclamaseră că statul are să le plătească 100 de milioane de euro datorie.
"România şi-a recâştigat stabilitatea şi vrea să redevină un partener strategic pentru Germania", a spus premierul. Ponta a arătat că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa "absolută şi reală" este că drumul României - în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru - este cel european şi transatlantic.
Discuţia Ponta-Merkel este prima întâlnire oficială după criza politică din vara anului 2012, în timpul căreia liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au răspuns cu replici acide concluziilor cancelarului german cum că “este inacceptabil ca într-o ţară a Uniunii Europene să fie lezate principiile de bază ale statului de drept”.