Doljenii care au terminat liceul s-au prezentat ieri în cele 43 de centre de examinare unde au susţinut prima probă a examenului maturităţii. Competenţele lingvistice de comunicare orală în limba şi literatura română au pus mari probleme unora dintre absolvenţii de liceu. Aceştia abia dacă au încropit câte un calificativ de mediu. În schimb, la liceele bine cotate din Dolj, la scurt timp de la ieşire din sala de examinare, copiii se îmbrăţişau bucuroşi.
După faptă, şi răsplată! Viitorii studenţi din această toamnă trec, vreme de trei săptămâni, prin focurile examenului de Bacalaureat. Întrucât în ultimii doi ani promovabilitatea a fost extrem de scăzută, situându-se, la nivel naţional, în jur de 43%, iar la Dolj nu a depăşit 41%, mulţi absolvenţi de liceu nici măcar nu s-au înscris să susţină examenul.
Trință, Dinţă şi Diniţă, muşchetarii de la Brâncuşi
La Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” din capitala Olteniei, prima zi a examenului s-a desfăşurat fără incidente. Elevii, înţoliţi la patru ace, cu cămăşi scobite şi părul aranjat cu dichis, tremură ca varga la intrarea în sala de examinare. „Prezenţa este bună, până la această oră nu a absentat niciun elev înscris”, a declarat unul dintre membrii comisiei de evaluare. Pentru elevi însă subiectele au fost grele şi au mari emoţii în privinţa calificativelor. „Am tras varianta 34. Era ceva cu tipul textului. Ceva din basm. Nu mai ţin minte. Am făcut bine. Cred că iau calificativul avansat”, povesteşte unul dintre „muşchetarii” grupului Trință – Dinţă – Diniţă. De menţionat: muşchetarii, aşa cum îi numeşte conducerea şcolii pe cei trei liceeni buclucaşi, au mărturisit cu nonşalanţă că nu prea s-au pregătit pentru examen. „Nu am făcut meditaţii deloc. Am învăţat noi acasă”. „Hai, Diniţă, spune că nu ai fost nici la meditaţiile organizate la şcoală, gratuite”, completează diriginta