Parlamentul ar putea fi dizolvat fie cu votul a două treimi din membrii celor două Camere, fie dacă nu a acordat votul de învestitură pentru Guvern în 30 de zile de la prima solicitare, fie dacă e respinsă propunerea de demitere a şefului statului, conform unor amendamente adoptate luni în Comisie.
Grupurile PSD şi PNL au propus două amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care este reglementată dizolvarea Parlamentului.
Astfel, actualul articol 89 din Constituţie ar urma să fie modificat şi să devină: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin a unei solicitări de învestitură".
Un alineat nou propus şi agreat de membrii Comisiei de revizuire stabileşte că "preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere".
Totodată, Comisia de revizuire a adoptat de principiu o a treia variantă dizolvare a Parlamentului, în situaţia în care este respinsă propunerea de demitere a preşedintelui României. Membrii Comisiei au luat însă pauza de prânz, iar după-amiază urmează să stabilească şi condiţiile în care acest lucru va putea fi realizat.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »