Dacă până acum ospătarii te întrebau dacă achiţi nota cash sau folosind cardul, de ieri într-un restaurant din Capitală, chelnerii întreabă „cum plătiţi: cash, de pe card sau în bitcoin". Acesta din urmă este o monedă pe care nu o vezi, nu o poţi atinge, fiindcă există numai pe plan virtual. Dacă până acum ospătarii te întrebau dacă achiţi nota cash sau folosind cardul, de ieri într-un restaurant din Capitală, chelnerii întreabă „cum plătiţi: cash, de pe card sau în bitcoin". Acesta din urmă este o monedă pe care nu o vezi, nu o poţi atinge, fiindcă există numai pe plan virtual.
"Bitcoinul poate fi cumpărată dintr-un exchange online şi astfel clientul o deţine în e-wallet, portofelul electronic de pe smartphone-ul său. Dacă vrea să plătească astfel, chelnerul aduce smartphone-ul restaurantului, îi arată nota de plată, clientul scanează această notă de plată în portofelul său electronic şi face transfer banilor de la el către noi. Softul face paritatea şi în contul nostru banii ajung în lei", ne-a explicat Silviu Stănilescu, şef la restaurantul Conu Iancu din Capitală, singura locaţie din Europa de Est unde, de ieri, se foloseşte această metodă de plată.
„În momentul de faţă un bitcoin este echivalentul a 119, 5 dolari, dar se pot cumpăra subdiviziuni, ne-a spus Alexandru Trincă, cel care a implementat sistemul de plată cu bitcoin la restaurantul din Capitală. Fiindcă totul se face de pe telefonul mobil, această monedă permite ca nota de plată să fie achitată de oriunde din lume.
"Dacă un prieten vrea să vă facă cinste şi e în alt oraş sau altă ţară, e suficient să-i transmiteţi nr bonului şi codul QR, iar el, din portofelul său electronic în care are bitcoin, vă poate plăti consumaţia", ne-a mai explicat Silviu Stănilescu (foto).
Fotografii: Gabriel Miron