Complexul Energetic Oltenia a publicat ieri rapoartele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, referitoare la verificările din companie privind tăierile de salarii la TESA şi reducerea programului de lucru la patru zile. CEO a făcut publice şi salariile unor angajaţi care apar în raportul ITM, chiar dacă altă dată invoca legi ce nu permiteau dezvăluirea acestora. Cert este că ITM dă termen data de 6 iulie pentru returnarea banilor reţinuţi ilegal de la salariaţii care nu au semnat actele adiţionale, iar CEO spune că până pe 6 iulie vor semna şi cei care nu au făcut-o până acum.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a ajuns la concluzia că administraţia CE Oltenia are dreptul legal de a reduce săptămâna de lucru la patru zile, după consultarea prealabilă a sindicatelor. Adresa dezvăluie că această consultare s-a rezumat la a anunţa organizaţiile sindicale de reducerea programului. Federaţia Naţională Mine Energie a trimis o adresă în care se declară împotriva acestei măsuri, în timp ce Federaţia Univers, reprezentată în Gorj de Constantin Creţan, a fost de acord. Drept urmare, ITM spune că programul de patru zile este legal.
Legea a fost încălcată
În privinţa tăierilor de salarii, ITM este de partea angajaţilor. În urma unei verificări prin sondaj a angajaţilor, inspectorii dau trei exemple. Din toate rezultă că CE Oltenia a încălcat Codul Muncii.
Primul exemplu este salariul lui Ion Croitoru. În 31 mai 2012, la data înfiinţării CEO, inginerul Ion Croitoru avea un salariu de bază de 2.002 lei şi clasa 51, plus 25% sporuri de noapte, ore lucrate sâmbăta şi duminica, orele suplimentare şi vechime. La data de 19 februarie 2013, după încheierea unui nou contract colectiv de muncă, Croitoru a primit clasa 22C şi salariul de 2.162 de lei, plus sporurile din contract. „Începând cu 1 aprilie 2013 angajatorul a perfectat actul adiţional nr 5/0