Printre colaboratorii celui mai de temut organ de represiune al regimului comunist se numără şi foşti sau actuali magistraţi. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a deconspirat de-a lungul vremii personalităţi ale vieţii publice, personaje care deţin funcţii importante la nivel local şi naţional, drept turnători la securitate, aşa că atunci când este şters de praf câte un dosar al vreunui magistrat şi se dovedeşte că acesta a „ciripit” la Securitate, acest lucru nu mai surprinde pe nimeni. Fost procuror gorjean, Constantin Căpăţână face şi el parte de câteva zile din rândul celor dovediţi de către instanţa de judecată că au colaborat cu serviciul de informaţii comunist.
Verdict final al instanţei: Căpăţână a turnat la Securitate
De câţiva ani, prin lege s-a stabilit că instanţa de judecată este în măsură să dea un verdict de lucrător sau colaborator al Securităţii pentru cei descoperiţi în arhivele CNSAS că au avut legături strânse cu serviciul secret al regimului totalitar.
CNSAS a constatat că, înainte de 1989, Căpăţână a avut strânse legături cu Securitatea şi a sesizat, în septembrie 2011, Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti pentru ca instanţa să decidă în legătură cu calitatea de colaborator al servicului de informaţii comunist a ex-procurorului, după ce acesta a fost verificat de instituţie din cauza funcţiei de magistrat pe care şi-a recăpătat-o în 2005 şi a avut-o timp de doi ani şi jumătate.
În luna ianuarie a anului trecut, CA Bucureşti a admis acţiunea CNSAS şi a constatat că fostul procuror a colaborat cu serviciul secret comunist.
Căpăţână a atacat cu recurs soluţia instanţei şi dosarul a ajus pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat cauza după un an, adică în luna aprilie a acestui an. După al doilea termen, săptămâna trecută, instanţ