Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ar urma să se numească Consiliul Naţional de Securitate (CNS), a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu, menţionând că USL a convenit asupra acestei modificării în Constituţie.
“Am convenit să facem o modificare de denumire, rămânând exact aceleaşi atribuţii, dar să înlocuim titulatura de Consiliu Suprem de Apărare a Ţării, care sună aşa un pic din alte vremuri, cu Consiliul Naţional de Securitate, care are exact acelaşi atribuţii pe conţinut”, a explicat Antonescu, într-o conferinţă de presă, după şedinţa USL.
Potrivit Constituţiei în vigoare, preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Premierul îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională.
Activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării este supusă examinării şi verificării parlamentare. Anual, nu mai târziu de primul trimestru al anului următor, precum şi la cererea comisiilor permanente de specialitate ale Parlamentului sau ori de câte ori se consideră necesar, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) prezintă, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, rapoarte asupra activităţii desfăşurate.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) sunt ministrul Apărării, Administraţiei şi Internelor, Afacerilor Externe, Justiţiei, Economiei, Comerţului şi mediului de afaceri, Finanţelor publice, directorul Serviciului Roman de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.
Consiliul Suprem de