La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, care a început la 7 iunie şi se va încheia la 16 iunie, fiecare zi e doldora de evenimente. Pe lângă spectacole de diverse genuri, pe lângă conferinţe şi dialoguri, pe lângă lansări de carte şi revistă, au loc şi întâmplări frumoase legate de învăţământul artistic.
Bunăoară, în dimineaţa zilei de luni, 10 iunie, s-a semnat un acord cadru ce prevede o colaborare între Universitatea din Paris, Sorbonne Nouvelle, şi Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, acord ce prevede înfiinţarea unei şcoli de doctorate în domeniul teatrului. Acordul s-a semnat la sediul Rectoratului Unversităţii sibiene, printre invitaţi numărându-se personalităţi precum Catherine Naugrette, directoarea Şcolii Doctorale de Arte şi Media (Sorbonne Nouvelle), George Banu, eseist, critic de teatru, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle (Paris III).
George Banu a declarat pentru Jurnalul Naţional că la semnarea acordului au fost prezentate “perspectivele generale de specializare în domeniul artelor spectacolului şi al managementului cultural”.
Ca o continuare a acestui eveniment matinal s-a înscris conferinţa “Viitorul festivalurilor în Europa”, la care au dialogat George Banu şi Bernard Faivre d’Arcier, o personalitate marcantă culturală şi politică în Franţă, cel care a condus timp de 16 ani Festivalul de la Avignon, fiind, potrivit lui Banu, “marele reformator” al acestui mare Festival din Hexagon. Abordând tema despre soarta festivalurilor din Europa, aceşti doi apreciaţi oameni de teatru au teoretizat pe ideea că un festival a fost ceva extrem de important la început. Dar această noţiune pare puţin astăzi banalizată. Fiecare oraş vrea să aibă festivalul său şi aşa s-a creat o inflaţie de festivaluri.
Spectacole în sală şi pe caldarâm
Duminică seara,