In orice societate democratica, modificarea Constitutiei este lucrul care se face cu responsabilitate si larga consultare populara.
Normal, amendamentele constitutionale sunt adaugate numai in masura in care realitatile nationale in tara respectiva necesita schimbarea.
Unele tari au constitutii foarte stabile si au praguri mari in a trece orice fel de modificare constitutionala.
De exemplu, pentru adaugarea unui amendament la Constitutia SUA, trei sferturi dintre statele americane trebuie sa adopte amendamentul respectiv, ceea ce face echivalent a 75% din populatia SUA.
De aceea, in peste 200 de ani de existenta a Constitutiei americane, numai 27 de amendamente au fost adaugate si textul principal al Constitutiei e nemodificat de la inceput.
Cu cat o Constitutie e mai volatila, cu atat societatea respectiva e mai supusa arbitrariului si chiar abuzului.
Constitutia trebuie sa contina ceea ce uneste natiunea, nu ceea ce o desparte. De aici o larga majoritate de acceptare.
De aceea, lucrarile Comisiei parlamentare de modificare a Constitutiei romane arata o lipsa de seriozitate totala legata de problemele nationale ale Romaniei.
Dintr-o data, ca si cum problemele economice si sociale ale Romaniei s-au rezolvat, devin extrem de importante deviza casei regale, contributia BOR la societatea romaneasca, educatia religioasa, cine are dreptul sa se casatoreasca si cine nu, si alte chestiuni minore de felul acesta.
Mai mult, intre amendamentele constitutionale se strecoara unele care pun pe butuci separatia puterilor in stat, statul de drept si chiar fragila democratie romaneasca.
Fara indoiala, cel mai controversat articol propus este cel care aduce in fata unei comisii palamentare pe oricine. Acest articol practic incalca separatia puterilor in stat si inst